Nederlands

Nederlands – voor sommigen van jullie leerlingen misschien wel het saaiste vak van de wereld. Blijft dat zoals je bijles krijgt in het vak? Waarschijnlijk wel. Het is tóch belangrijk om even in de bres te springen voor de Nederlandse taal. Het blijft je moedertaal en het zou namelijk erg slordig en vooral jammer zijn als je er straks na je middelbare school op wordt aangesproken of aangekeken. Dat is wat er gebeurt: het beheersen van Nederlands gaat achteruit. Boeien? Nogal! Maar geen zorgen. Als je op de middelbare school je best doet en waar nodig hulp krijgt (misschien wel van Groene Hart Bijles), hoef je er de rest van je leven nauwelijks aan te denken. Echter, je best doen bij Nederlands: het is allemaal niet zo makkelijk en vanzelfsprekend als het lijkt.

Nederlands is geen makkelijk vak als je het goed wilt doen. En dat wil je, geloof me. Je moet begrijpend kunnen lezen, anders wordt het erg lastig begrijpen en communiceren later. Dit kan behoorlijk lastig zijn, want je moet hoofdzaken van bijzaken leren scheiden. Als je de grammatica en spelling niet goed beheerst, kom je daar tegenwoordig ook niet mee weg in het dagelijks leven. Maar wat als je dat nou nooit goed is uitgelegd? Wat als je teksten nou eenmaal lastig vindt, en al helemaal als je er vragen over moet beantwoorden? Of vind je het juist moeilijk om Nederlands voor de klas te doen? Denk aan een presentatie of instructie. Misschien liggen de problemen juist bij literatuur en literatuurgeschiedenis. Of je bent niet weg te slaan van boeken, maar komt dat er niet uit zodra je de verplichte lijst van Nederlandse literatuur doorworstelt. Nederlands is een moeilijke taal met een bijzonder aantal uitzonderingen op vrijwel elke regel. Hoe ga je daarmee om, als je heel je leven niet anders gewend ben dan het spreken en schrijven en lezen van een taal, maar toch problemen tegenkomt op school?

Wij bij Groene Hart Bijles kunnen je helpen. Ons docententeam beheerst de Nederlandse taal uitstekend, en wij hebben het net als jij, ook moet leren. Mocht je hulp nodig hebben voor dit vak, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Nederlands - Groene Hart Bijles

Onze docenten nederlands